Magas a Kecskeméten élő nők koleszterinszintje a most elkészült országos koleszterin térkép szerint.  A koleszterin a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik legfontosabb előidézői. Az interaktív térkép az adott körzetben élők átlagos koleszterin szintjét mutatja. Környékünkre jellemző, hogy a középkorú nőkben a férfiaknál is magasabb a vér koleszterin tartalma.

Nők koleszterin szintje Kecskeméten és környékén

 

Magyarország koleszterin térképe a legnagyobb országosan működő labordiagnosztikai szolgáltató anonim vérvételi eredményeiből térinformatikai rendszer segítségével mutatja be az ország településein az ott élők koleszterin szintjét. A térkép két év alatt több mint két és félmillió anonim vérvételi adatból készült el. Az interaktív térképen korcsoportok és nemek szerint is lehet válogatni az eredmények között. A térkép előnye,  hogy láthatóvá teszi, hol mekkora problémát jelent ez a népegészségügyi kockázat.

A térkép szerint a nőkben országszerte általában magasabbak az értékek, mint a férfiakban. Kecskeméten különösen az 40- 60 év közötti korosztály veszélyeztetett. 60 év felett már jobbak az értékek. Kecskemét városához képest a környező településeken még magasabb értékeket mértek.

Mennyi az optimális koleszterin szint?

Az emelkedett rossz koleszterinszint szoros összefüggést mutat az érbetegségekkel. A vér koleszterin szint 5 mmol/l szint alatti értékét tartják megfelelőnek. Már kialakult szívé és érrendszeri betegség, mint szívinfarktus esetén ennél is jóval alacsonyabb az elérendő célérték. Hasonlóan halmozott kockázati tényezők, elsősorban cukorbetegség esetén is a fenti értéknél sokkal alacsonyabb értéket kell elérni.

Mi a teendő?

Megelőzésként az egészséges táplálkozás, sok zöldséggel és gyümölccsel, a rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése ajánlott, mert ezek a tényezők mind befolyásolják a koleszterin összetevőit.