Pitvarfibrilláció Nap a kórházban

 

A Szívbetegekért Alapítvány Pitvarfibrilláció Napot szervez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban az agyembóliát is okozó ritmuszavar veszélyeinek tudatosítására. A 2017 november 22-i rendezvényre várják az egészségeseket és a ritmuszavarban szenvedőket egyaránt.

Programok:

  • Pitvarfibrilláció szűrés 1 perc alatt világszínvonalú magyar fejlesztésű eszközzel
  • Előadások a pitvarfibrillációról. Dr. Király Csaba PhD, Dr. Varga Ádám
  • Véralvadásgátló kezelés ellenőrzés gyorsteszttel ujjbegyből K-vitamin antagonistát szedőknél (Syncumar, Marfarin, Warfarin)
  • Egyéni szélütés kockázat meghatározás pitvarfibrilláció esetén
  • Szakorvosi tanácsadás. Dr. Boskó Mónika
  • Étrendi tanácsadás K-vitamin antagonistát szedőknek. Zalay Anikó
  • Elsősegély bemutása félrenyelés esetén, Heimlich mellény segítségével
A Szívbetegekért Alapítvány pitvarfibrilláció napot szervez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

 

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Hazánkban évente 18 ezren halnak meg szélütésben, és a túlélőket tartós, akár élethossziglani bénulás fenyegeti. Minden hatodik szélütés hátterében a pitvarfibrilláció, a szív pitvarainak szabálytalan összehúzódásából eredő ritmuszavar áll.  A pitvarremegés az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb ritmuszavar, Magyarországon mintegy 150-200 000 embert érint.

A kórkép szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradtságérzet, légszomj és szédülés tüneteivel jelentkezhet, de sokszor tünetmentes is maradhat. Ennek fő veszélye, hogy a pitvarokban a lelassult áramlás következtében észrevétlenül alakulhat ki vérrög. A kialakult vérrög a keringésbe besodródva könnyen eljut az agyig, ahol agyembóliát, az agyi erek elzáródását eredményezi. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. A stroke kivédése érdekében a legtöbb pitvarfibrilláló beteg véralvadásgátló kezelésre szorul. Ennek elkezdése azonban csak akkor lehetséges, ha a ritmuszavart időben felismerik, mely hagyományosan EKG vizsgálattal történik.

A pitvarfibrilláció tudatossági világhéten, november harmadik hetében világszerte rendezvényeken hívják fel a figyelmet a ritmuszavar veszélyeire. A Szívbetegekért Alapítvány a világméretű kezdeményezéshez csatlakozva pitvarfibrilláció napot szervez november 22-n a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. A kórház Belgyógyászat-Kardiológia osztályának munkatársai a rendezvényre várják mindazokat, akik szeretnének egy gyors, egyszerű vizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy érinti-e őket a ritmuszavar. A szűrővizsgálatot egy világszínvonalú magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszközzel végzik, mely egy perc alatt, „kézrátétellel”, intelligens algoritmus segítségével képes kimutatni a veszélyes ritmuszavar jelenlétét.

A szervezők várják a pitvarfibrillációban kimutatottan szenvedőket is, akiknél (egy néhány perces gyorsteszttel) elvégzik a kezelés, a gyógyszeres beállítás ellenőrzését és szakorvosi tanácsadásra is sor kerül. A kórház előterében tartandó rendezvényen a Belgyógyászat-Kardiológia osztály vezető szakorvosai előadásokat is tartanak a betegség okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről. Dietetikus segíti tisztázni egyes véralvadásgátló szerek esetén felmerülő étrendi problémákat.

A Szívbetegekért Alapítvány 2017 november 22-n 10 órakor várja mindazokat, akik tenni szeretnének a szélütést okozó agyembólia veszélye ellen.

Tudjon meg többet a pitvarfibrillációról >>>

Keresse fel a Facebook oldalunkon is az eseményt, folyamatosan frissülő információkért!