Mi a pitvarfibrilláció és mi a veszélye?

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar. A pitvarfibrillációban a szív szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, és a szívösszehúzódások vezérlését egy a pitvarokból eredő rendezetlen, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze.

A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke). A stroke a szívből kiinduló vérrög, embólia következtében alakulhat ki, mely elsősorban a bal pitvarban és a pitvari fülcsében keletkezhet. Pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti.

Jelentkezzen MOST: Pitvarfibrilláció nap november 22-n, 10 órától.

Milyen gyakori?

Nagyon gyakori, a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon 150 – 200,000 embert érint. A pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik. 80 év feletti korban a gyakoriság körülbelül 8-10 százalék. Férfiak között kismértékben gyakrabban fordul elő.

Mi idézheti elő?

 • Magas vérnyomás
 • Koszorúér-szűkület
 • Kéthegyű (mitrális) billentyű betegség, szívműtét után korai szakban
 • Veleszületett szívhiba
 • Tüdőgyulladás
 • Tüdőrák
 • Tüdőembólia
 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Túlzott alkohol fogyasztás

Tünetek pitvarfibrilláció esetén

 • Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet
 • Fáradtság
 • Légszomj
 • Szédülés
 • Mellkasi fájdalom

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel. Sajnos, az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívverés.

A pitvarfibrilláció kezelése

Jó hír a ritmuszavarban szenvedőknek, hogy a kezelési módok széles választéka áll ma már rendelkezésre. A kezelés során először az embóliás kockázatot csökkentik véralvadásgátlókkal, majd ezután döntenek arról, hogy megkísérlik-e a szabályos szinusz ritmus helyreállítását vagy csak a szívfrekvencia kordában tartására törekszenek.

Gyógyszeres kezelés

Ritmusszabályozó szereket általában a túlzottan gyors szívverés lassítására (frekvencia kontroll) alkalmazzák. Legtöbbször béta-blokkolókat, amiodaront, verapamilt adnak. Egyes gyógyszerek alkalmasak a szabályos szinusz ütem helyreállítására is (ritmus kontrol).

Véralvadásgátlás

A pitvarfibrilláció kezelésnek egyik legfontosabb célja a vérrögösödés, az agyembólia (szélütés) megelőzése véralvadásgátló (antikoaguláns) kezeléssel. A stroke kivédése érdekében a legtöbb pitvarfibrilláló beteg véralvadásgátló kezelésre szorul. Ezért fontos a ritmuszavar időben történő felismerése.

 • Aszpirin
  Nem véd kellő hatékonysággal az embóliás szövődmények ellen.
 • Heparin
  Injekcióban használható hatékony véralvadásgátlói.
 • Hagyományos” tabletták – Warfarin, Acenocoumarol
  A leggyakrabban használt tablettás véralvadásgátlók, évtizedek óta alkalmazzák őket. Hatékonyan csökkentik a vérrögösödés veszélyét, de megnövelik a vérzés kockázatát is. Nagy hátrányuk, hogy hatásuk nem stabil, azt rengeteg körülmény befolyásolja. Hatásának mérésére rendszeres vérvételekkel ellenőrizni kell az INR szintet. A legtöbb betegnek havonta kell a vérszintet ellenőrizni.
 • „Új” véralvadásgátlók – rivaroxaban, dabigatran, apixaban, edoxaban
  Több új fejlesztésű tablettás véralvadásgátló elérhető, melynél nem szükséges a rendszeres vérellenőrzés, mert hatásuk stabil. További előnyük, hogy a – véralvadásgátló kezelés mellett sajnos előforduló – koponyaűri vérzések száma alkalmazásuk mellett kisebb, mint a „hagyományos” tabletták esetén. Hátrányuk, hogy felírhatóságuk korlátozott – erről szakorvos tud tájékoztatást adni. További hátrányuk, hogy költségesek, még szakorvosi javaslat esetén is.

Mi dönti el, hogy milyen szer javasolt a szélütés megelőzésére?

A beteg egyéni stroke kockázatát és vérzési kockázatát mérlegelve határozza meg a kezelőorvos a választandó szert. Egy egyszerűen használható besoroló rendszer a CHA2DS2Vasc, mely az életkor és klinikai tényezők jelenléte alapján határozza meg az agyembóliás kockázatot, segít a döntésben.

Kilátások

Pitvarfibrillációban hatszor gyakrabban fordul elő szélütés és más embóliás esemény – ha nincs véralvadásgátló kezelés. Gyakrabban lép fel szívelégtelenség. Romlik az életminőség, csökken a terhelhetőség és romlik a szív teljesítőképessége.

Alapítvány a Szívbetegekért tevékenysége:

Pitvarfibrilláció napot szervezünk 2017. november 22-n. Jöjjön el és ismerje meg kockázatát! Időbeni kezeléssel a veszélyek jelentősen csökkenthetők.