Szeptember utolsó vasárnapja a Szívünk Napja. Ezen a napon szívbetegekre, a szívbetegségek megelőzésére gondolunk. A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek, mint valamennyi más betegség együttesen, ugyanakkor korai felismeréssel, életmódváltással kialakulásuk megelőzhető, késleltethető.

A Szívbetegekért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az idén – 21 év után először – kénytelen volt elhalasztani a Szívünk Napján hagyományos rendezvényüket. Az egyre terjedő koronavírus-járvány közepette minden nagyszámú ember részvételével tartott rendezvény kockázatokkal járhat, ezért az idén nem tudjuk személyesen felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A koronavírus-járvány sajnos kiemelkedően nagy veszélyt jelent a szívbetegekre. A vírusfertőzés súlyos vagy végzetes kimenetele függ az úgynevezett alapbetegségek jelenlététől. Közülük a szív- és érrendszeri betegségek a koronavírus okozta halálozás első számú kockázati tényezői, különösen idős korban. A koronavírus-fertőzés elszenvedése után sajnos sokaknál hosszútávú szövődmények alakulhatnak ki – ebben is sokkal rosszindulatúbb a járvány, mint az influenza. A hosszútávú szövődmények között gyakori a az érrendszer rögösödésével járó folyamat, ritmuszavarok és a szívelégtelenség. Vigyázzunk szívbeteg szívbeteg szüleinkre, nagyszüleinkre, családtagjainkra, mindannyiunkra.